تجارت با ارمنستان
ما قصد داریم ، نگاه شما مخاطبین عزیز را به بازار ارمنستان تغییر داده و رویکرد جدیدی را برای صادرات محصولات تولیدیتان، پیش روی شما قرار دهیم.
اصلی ترین هدف ما از این سفر، افزایش سطح همکاری های تجاری و بررسی بازار صادراتی برخی از تولیدات مزیت دار ایرانی به این کشور بود.
اما خوب است تا در خلال بیان اطلاعات مفید حوزه تجارت بین الملل، به برخی نکات کاربردی از وضعیت جغرافیایی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جمهوری ارمنستان نیز اشاره کنیم.
به لحاظ جغرافیا، کشور ارمنستان همسایه شمالی ایران بوده و تنها مرز مشترک و فعال ما، روستای نوردوز در منطقه آزاد ارس است. اختلاف ساعت ایران و ارمنستان حدود نیم ساعت بوده، در واقع ارمنستان نیم ساعت جلوتر و تقریباً با افق ارومیه یکی است.
به دلیل پیشینه های کهن تاریخی، مردم ارمنستان روابط دوستانه و بسیار صمیمی با ایرانی ها داشته و دارند و از حضور ایرانی ها نیز در کشورشان استقبال میکنند تا جایی که یکی از شرکای تجاری ما در ارمنستان با شوخ طبعی میگوید: “در آینده ای نه چندان دور ارمنستان یکی از استان های ایران خواهد شد”
جمعیت ساکن در کشور ارمنستان نزدیک به سه میلیون نفر است که البته بخش اعظمی از ارامنه در خارج از ارمنستان و غالبا در ایران، آمریکا و کانادا زندگی میکنند و از لحاظ وضعیت اقتصادی، همبستگی فراوانی با یکدیگر دارند به نحوی که اطلاعات موثق از حساب های بانکی این کشور بیانگر آن است که هر ساله بیش از 60 درصد از مردم داخل ارمنستان از واریزی های ارامنه خارج از این کشور نیز بهرهمند میشوند.
بی تردید در اولین نگاه با توجه به جمعیت کم این کشور، بازار ارمنستان در مقایسه با بازارهای جهانی، جذابیت خاصی برای تجار و فعالان اقتصادی ندارد، اما آنچه میتواند این خلاء را جبران کند این است که ارمنستان عضو اتحادیه اوراسیا میباشد و از معافیت های گمرکی و امتیازات ویژه عضویت در این اتحادیه برخوردار است و یقیناً اهمیت استراتژیکی برای تجار ایرانی که علاقه مند به فعالیت در حوزه اوراسیا هستند دارد.
ارمنستان در سال های اخیر رشد اقتصادی قابل توجهی داشته و این موضوع باعث بهبود روابط تجاری و اقتصادی با ایران شده است. جمهوری اسلامی ایران که از سال 2018 به عضویت در این اتحادیه درآمده، به عنوان عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز انتخاب شده است و جمهوری ارمنستان نیز از سال 2015 یکی دیگر از 5 کشور اصلی عضو این اتحادیه است. ناگفته نماند که تاکنون ۱۰ کشور دیگر علاوه بر ایران عضو ناظر آن شده اند که همزمان تقاضای عضویت در این اتحادیه اقتصادی را نیز مطرح کردهاند. این کشورها از تونس در شمال آفریقا تا مولداوی در اروپای شرقی و هند و چین و مغولستان را شامل می شود و در صورت عضویت این کشورها دامنه اتحادیه مذکور فرامنطقه ای خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تعرفه های ترجیحی فیمابین ایران و کشورهای عضو این اتحادیه می توانید از مقالاتی که در پایگاه زینوتجارت ارائه گردیده است بهره مند شوید.
البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که ماشین های پلیس جمهوری ارمنستان را عموماً هیوندا و سمند تشکیل می دهد که همین حد نیز برای ما بعنوان یک ایرانی قابل توجه بود اما به هیچ وجه قانع کننده و غرورآفرین نبود چراکه اعتقاد ما این است، هوش و دانش ایرانیان قابلیت ساخت بهترین تجهیزات و ماشین آلات را در بدترین شرایط تحریمی دارا است.درخلال کارهای تجاری خود با تعداد انبوهی از کارخانجات متروکه مواجه شدیم که سالها پیش منبع درآمد هزاران کارگر در اتحاد جماهیر شوروی بوده است که به گفته یکی از همسفران مان، سیاست حکمرانان شوروی سابق، وابستگی سلسله وار بیش از حد هریک از این کارخانجات در کشورهای اتحاد جماهیر شوروی، دلیل از بین رفتن این کارخانجات بوده است تا هیچکدام از این کشورها به تنهایی توان ایستادگی یا جدایی از اتحادیه را نداشته باشند.
در ادامه جلسه ای را با صاحب یک استارت آپ قوی و فروشگاه اینترنتی ارمنستان داشتیم که می توان روی آن بعنوان یک شریک تجاری قابل قبول حساب کرد.
در ارمنستان چند برند تاکسی اینترنتی فعال است اما GG و YANDEX از معروفترین آنها هستند و با نصب اپلیکیشن آنها و صرفاً با ورود شماره تلفن تان می توانید از تاکسی های اینترنتی با قیمت مناسب استفاده کنید. البته مترو نیز در ایروان فعال است و مینی بوس های جدید و تازه خریداری شده ای هم در خطوط حمل و نقل شان فعالیت می کند. قابل ذکر است که قیمت هر لیتر بنزین در کشور ارمنستان حدود 1 دلار و چند سنت و حدود 8 برابر قیمت بنزین در ایران است و قیمت گاز LPG و CNG حدود 300 درام یعنی حدوداً 15 هزار تومان است پس تقریباً اجاره ماشین برای گردشگران به صرفه نیست.
قیمت اجناس بطورکلی با توجه به اختلاف قیمت دلار و ریال بالاتر از ایران است اما این قیمت در مقایسه با سایر کشورها خیلی تفاوت چندانی ندارد. چندین مجتمع تجاری بزرگ و مدرن به نام های دالما، کارفور، ساس، یروان سیتی و یروان مال نیز در ایروان ساخته شده است که میتوانید برندهای مشهور دنیا را در آن مشاهده و از آنها خرید کنید.لازم به ذکر است که مالیات بر ارزش افزوده در ارمنستان 20 درصد بوده و نسبت به ایران اختلاف فاحشی دارد، این مالیات حتی به کالاهایی که از اتحادیه اوراسیا به جمهوری ارمنستان وارد میشوند نیز تعلق میگیرد.
خب از آنجایی که هر آمدنی یک رفتنی هم دارد، این سفر هم با همه اتفاقات و تجربیاتش به پایان رسید؛ اما چیزی که این سفر به ما یادآوری کرد این بود که کشور ما مملو از فرصت و ظرفیت های زیادی است که یک نمونه از آن، همجواری با 15 کشور همسایه، تولیدات قوی و باکیفیت، رقابت پذیری با اجناس چینی، نیروی جوان است و کشور کوچک ارمنستان با جمعیت 3 میلیونی نیز جزو همین فرصت ها محسوب میشود.در این سفر به این نتیجه رسیدیم که با توجه به پتانسیل کشور ارمنستان و وضعیت بحرانی موقتی بوجود آمده در این کشور، تولیدات باکیفیت ایرانی، می توانند موقعیت خوبی را برای حضور قوی و پایدار در این بازار داشته باشند که تحقق این امر مستلزم رعایت شرایط و الزامات حضور در بازارهای جهانی است . بی تردید مشاورین امین زینو تجارت در تسریع این روند گام به گام در کنار شما خواهند بود.
محتویات موردنظر اینجا قرار می گیرد