آقای عباس بدخشان ظهوری سفیر ایران در ارمنستان وضعیت سطح تبادلات تجاری بین دو کشور و موانع موجود بر سر راه صادرات محصولات به ارمنستان را بررسی کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه ایران کالا آقای عباس بدخشان ظهوری سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان در گفتگو با شبکه ایران کالا گفت: یکی از سیاست های مهمی که کشورمان امروزه بیشتر بر آن تکیه دارد ارتباط و ارتقا سطح همکاری با کشورهای همسایه است. با تاکیدات مقام معظم رهبری در سال های گذشته مبنی بر گسترش همکاری ها و ارتباطات، دولت جدید در فکر افزایش همکاری ها و مراودات تجاری تا حد مطلوب است. ارمنستان کشوری با قدمت سه هزار ساله است و ارتباطات سیاسی مطلوب کشورمان با این همسایه قدیمی بستر مناسب برای ایجاد ارتباط در ابعاد مختلف خصوصا در بعد اقتصادی است. کشورمان برای سرمایه گذاری و فعالیت های اقتصادی در ارمنستان مشکلی ندارد.

ایشان در ادامه گفت: در حال حاضر نیازمند بررسی آسیب شناسانه ای در مورد مطلوب نبودن سطح تبادلات تجاری دو کشور هستیم. در طی سی سال که از استقلال کشور ارمنستان می گذرد میزان ارتباطات تجاری کشورمان با این در حد مطلوب نبوده است. ارمنستان با سه میلیون جمعیت در همسایگی شمال غربی ما قرار دارد و دارای 44 کیلومتر مرز زمینی با ایران است. میزان تبادلات تجاری ارمنستان 7 میلیارد دلار است که حدود 5 میلیارد دلار واردات این کشور است. بدیهی است که دو همسایه ایران و گرجستان که مرز زمینی با این کشور دارند در اولویت تبادلات تجاری این کشور هستند. سهم کشورمان از این 5 میلیارد دلار بسیار اندک است و سه سال پیش که تعرفه ترجیحی ایران در اتحادیه اوراسیا پذیرفته شد کمی افزایش یافت.

سفیر ایران در ارمنستان گفت: در سال 1400 علی رغم شیوع بیماری کرونا و برخی مسائل داخلی ارمنستان توانستیم در برخی اقلام میزان صادرات به این کشور را 60 درصد افزایش دهیم که نتیجه آن در کارنامه یک ساله تبادلات مشخص خواهد شد.

در حال حاضر باید بیش از حدود 400 میلیون دلار تبادلات تجاری با این کشور داشته باشیم و در چشم انداز تعریف شده طی نه ماه آینده این رقم باید به یک میلیارد دلار برسد. این امر با حمایت های داخلی و بررسی آسیب شناسانه ارتباطات میسر خواهد شد.

برخی موانع و مشکلات داخلی و قوانین دست و پاگیر سر راه تولیدکنندگان و صادرکنندگان حرفه ای کشور وجود دارد که مانع از ورود این افراد به بازار رقابتی ارمنستان است. با توجه به شرایط ارتقا یافته تجاری در برخی از کشورها به راحتی می توانیم شرایط اقتصادی را به نقطه مطلوب برسانیم.

امیدواریم به دنبال ریل گذاری مناسب در فرآیند صادرات، قوانین داخلی دست و پاگیر کشور در این مسئله و گمرک هم با این ریل گذاری همراستا شوند تا تولیدکنندگان و صادرکنندگان بتوانند به راحتی مشغول به فعالیت شوند.

بدخشان ظهوری گفت: این افراد باید به شکل حرفه ای وارد بازار رقابتی ارمنستان شوند. این کشور به جز بازار داخلی جذاب 7 میلیارد دلاریش، از نظر جمهوری اسلامی ایران پل ارتباطی خوبی بین ما و سایر کشورهاست.

اتحادیه اوراسیا یکی از این مجموعه هاست که با ورود به بازار حدود 200 میلیون نفر جمعیتی آن می توانیم در زمینه اقتصادی منتفع شویم. باید توجه داشته باشیم یکی از حلقه های مفقوده تجارت بین الملل، عدم آشنایی و شناخت نسبت به ظرفیت های بالای کشورمان است.

علی رغم تحریم های اعمال شده بر کشور طی سال های گذشته توانسته ایم در برخی محصولات خودکفا شویم و برند سازی کنیم. ولی متاسفانه با تمام تلاش های انجام شده محصولات ما نتوانستند در حد مطلوب به بازارهای جهانی راه یابند. در حاضر در تلاشیم با کمک هیئت های کارشناسی و افرادی که در امر تجارت و صادرات توانا هستند بتوانیم انعکاس درستی از شرایط و اقتصاد کشور به نمایش بگذاریم.

وی افزود: در تلاشیم با حضور شرکت ها نمایشگاه های حرفه ای راه اندازی کنیم. سازمان توسعه تجارت و وزارت صمت هم برنامه ای جهت برپایی نمایشگاه های دائمی و ثابت در این کشور دارند. البته این برنامه به جز خدمات و هزینه ها و تحقیقات پیرامون آن نیازمند همکاری بخش های مختلف اقتصادی است.

در نمایشگاه های تخصصی، شرکت ها نیز باید به شکل تخصصی حضور پیدا کنند. نمایشگاه های بزرگی که برای نشان دادن توانمندی های چند کشور برپا می شود علاقه مندانی را به خود جذب می کند. بنابراین اگر نمایشگاهی به شکل اختصاصی برای معرفی ایران و محصولات آن برپا شود بسیار مطلوب است در غیر این صورت با حضور چندین کشور در یک نمایشگاه ممکن است از علاقه مندی نسبت به محصولات کشورمان کاسته شود.

سفیر کشورمان در ارمنستان گفت: محصولات ما باید برمبنای استانداردهای جهانی تولید شود در غیر این صورت از بازار منطقه عقب خواهیم ماند. بسته بندی حرفه ای، شناسایی نیازهای منطقه و ذائقه مخاطب از توانایی های است که می تواند کشورمان را به بازارها هدایت کند. توجه به تعهدات در نمایشگاه ها و قراردادهای فروش بخش های اقتصادی نیز باید مورد توجه تولید کنندگان و صادرکنندگان باشد.

بخش های اقتصادی کشور باید مازاد محصولات خود را برای صادرات عرضه کنند و از آن ها حمایت شود. استمرار تولید محصول و برطرف کردن موانع موجود در مقررات و بخش نامه هایی که برای ممنوعیت صادرات وجود دارد می تواند در پیشرفت فعالیت های اقتصادی موثر باشد زیرا وقتی صادرات محصول طبق قرارداد برای یک سال در نظر گرفته شود نمی توان آن را قطع یا کاهش داد. بنابراین با برنامه ریزی صحیح و حمایت از تولیدکننده ای که توانایی برطرف کردن نیاز داخلی کشور را دارد ولی در عرصه صادرات برایش مانع ایجاد شده است می توان این مشکلات را برطرف کرد.

وی با ذکر تجربه تلخ سال گذشته در مورد در دست گرفتن بازار محصولات توسط کشور ترکیه و ابراز تاسف از از دست رفتن فرصت صادرات برای کالاهای ایرانی گفت: باید از فرصت های بدست آمده پیش رو جهت اثبات توانمندی های کشور استفاده کنیم در غیر این صورت مشخص نیست تا چه زمانی این بازارها در اختیار ما خواهند بود. در مبحث صاردات سه مبحث قیمت، کیفیت و استمرار سه شرط موفقیت است و امیدواریم با رعایت این شروط باب محصولات جدید به سبد صادرات غیرنفتی کشورمان گشوده شود.

وی در خصوص تولید مشترک محصول با یک کشور دیگر گفت: تولید مشترک سیاستی است که از اهمیت فراوانی برخوردار است. به وجود آمدن این سیاست بین کشورمان و کشور هدف که اینجا ارمنستان است باید در جهت منافع تولید و صادرات مشترک باشد. اقدامات اولیه در خصوص تولید مشترک بین ایران و ارمنستان با حضور تعدادی از تولیدکنندگان آغاز شده ولی هنوز عملیاتی نشده است.

تولیدکنندگان کشور اول باید محصولات خود را عرضه کنند و بعد از اثبات کیفیت کالاها این پروژه عملیاتی شود. اشتغال زایی و سود مشترک نتیجه اجرای این فرآیند برای هر دو کشور است. باید توجه کنیم به دلیل وجود تحریم ها، برای تولید و فعالیت هایی از این دست کشورمان را در بخش فروش دچار مشکل می کند.

ارمنستان در کنار داشتن ظرفیت بازار داخلی، می تواند راهی برای ورود با به بازار سایر کشورها نیز باشد. ارمنستان تعرفه ترجیحی با اتحادیه اروپا را دارد که شامل هفت هزار قلم کالاست. کشورمان می تواند از این پتانسیل برای فروش محصولات از مبدا ارمنستان اقدام کند. ارمنستان پتانسیل های دیگری نیز دارا است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *